MOON
Fotonaponski sustavi

Proizvodnja električne energije kao faktor uspješnosti

Fotonaponskim sustavom proizvodite svoju vlastitu električnu energiju i tako preuzimate manje električne energije od svog distributera. Vlastiti fotonaponski sustav omogućuje vam dugoročnu stabilnost cijena i neovisnost. Variranja odnosno povećanja cijene električne energije sada su prošlost jer posjedujete stabilnu bazu za proizvodnju vlastite električne energije.

Rado ćemo vas savjetovati
Rado ćemo vas savjetovati

Povijest fotonaponskih sustava

 

Ideja fotonaponskih sustava postoji već vrlo dugo. Već 1839. godine Alexandre Edmont Becquerel otkrio je sposobnost pojedinih materijala da emitiraju električnu energiju kada ih se osvijetli. U daljnjem je istraživanju veliki udio imao Albert Einstein - 1905. godine objasnio je "fotoelektrični efekt", za što je kasnije odlikovan Nobelovom nagradom.

Fotonaponske ćelije koriste se već od kraja 1950-ih godina. U međuvremenu se koriste za proizvodnju električne energije na cijelom svijetu i nalaze primjenu na krovovima i fasadama, parkirnim automatima, bukobranima, ručnim kalkulatorima i na drugim slobodnim površinama.

Fleksibilni uz mogućnost individualiziranja

MOON fotonaponski sustavi

MOON nudi fotonaponske sustave snage od 2 do 300 kWp za privatne i poslovne kupce. Naši MOON partneri ih planiraju, izrađuju i stavljaju u pogon. 

 

Preduvjeti

Najvažniji preduvjet za vaš fotonaponski sustav je taj da na raspolaganju imate krovnu površinu, balkonsku konstrukciju, fasadu, nadstrešnicu za automobile ili drugu površinu na kojoj želite postaviti svoj fotonaponski sustav. Izravno sunčevo zračenje nije nužno potrebno. Fotonaponski sustav proizvodi struju čim postoji dnevno svjetlo, dakle i po oblačnom vremenu te ne moraju biti usmjereni izravno prema jugu. Kako biste optimizirali vlastitu potrošnju, od prednosti može biti usmjeravanje fotonaponskih ćelija prema istoku ili zapadu.

Ušteda vremena i novca

Višak proizvedene električne energije usmjerava se u javnu električnu mrežu, za što dobivate novac, ili se skladišti u spremniku električne energije. To donosi uštede i značajno doprinosi zaštiti okoliša. S fotonaponskim sustavom ste spremni za budućnost, a vaše se ekološki osviještene odluke stvarno i realiziraju.  

 

Sigurna investicija za budućnost

Pažljivo planiran i instaliran fotonaponski sustav gotovo i nije potrebno održavati, budući da nema nikakvih pokretnih dijelova. Sustav se amortizira otprilike nakon polovice zajamčenog vijeka trajanja.  Nakon isteka zajamčenog radnog vijeka od 25 godina moduli su još uvijek funkcionalni i njihova se snaga smanjuje za svega 0,25 p.a.

 

Veća vrijednost nekretnine

S instalacijom fotonaponskog sustava povećava se vrijednost nekretnine, jer se iznosi računa dugoročno smanjuju.  MOON fotonaponski sustavi isporučuju se u raznim veličinama, pa su stoga prikladni za sve krovne površine.

Poticaji za fotonaponske sustave za kućanstva u Hrvatskoj

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Programom su obuhvaćeni sustavi priključeni na mrežu, ali i "off grid" sustavi, a ovisno o lokaciji sustav i stručni nadzor sufinanciraju se sa 40, 60 ili 80 posto, odnosno maksimalno do 75.000 kuna. Za proizvodnju električne energije uz pomoć sunca građanima je osigurano ukupno 20 milijuna kuna. Više informacija na stranicama Fonda

Vaše prednosti

Proizvodnja vlastite električne energije

Održiva proivodnja električne energije bez emisije CO2

Dugi vijek trajanja

Sigurna investicija u budućnost

Autonomno upravljanje energijom Smanjite svoju ovisnost o javnoj elektirčnoj mreži i prijeđite na MOON kompletna rješenja. Fleksibilna i individualna.

Dodatni MOON proizvodi MOON rješenja za pohranjivanje električne energije

MOON rješenja za pohranjivanje električne energije u kućanstvima

Privremeno pohranite svoju čistu solarnu električnu energiju proizvedenu fotonaponskim sustavom i koristite je poslije za punjenje svog električnog automobila. 

MOON rješenja za pohranjivanje električne energije za poslovne korisnike

Prilagođena poslovnim korisnicima. Veliki, ali ipak fleksibilni - ovaj moto postaje sve važniji i kod sustava za pohranjivanje energije.